بررسی مطالعه شیوع عارضه کبد چرب در ماهیان قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) پرورشی در مزارع شهرستان آمل، استان مازندران
کد مقاله : 1570-MVTCONF
نویسندگان
صدیقه محمدزاده *1، پولین شهره2
1پسا دکتری دانشگده دامپزشکی دانشگاه تحصصی فناوری های نوین آمل
2گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل
چکیده مقاله
عارضه کبد چرب بعنوان یکی ازعوامل کندی رشد، بیماری و مرگ در گونه های مختلف ماهیان، در اثر تغذیه بیش ازحد با کربوهیدرات، چربی، فسفولیپید یا پروتئینهایی است که در متابلیسم چربیها دخیلند ایجاد می شود. چربی اضافی در جیره به داخل کبد نفوذ و در داخل آن تجمع می کند. قزل‌آلای رنگین‌کمان از حساسیت بیشتری به کبد چرب برخوردار است. در این تحقیق 100 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان از 10 مزرعه و از هر مزرعه 10 نمونه شهرستان آمل در فصل زمستان سال 1402 تهیه شدند. ماهی‌ها پس از زیست‌سنجی در دو گروه وزنی 400-200 گرم و 400-600 گرم جمع آوری و در شرایط خنک بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شدند. کبدهایی که دچار تغییر رنگ (زردی، سفید شیری و قهوه‌ای روشن)، تورم و بزرگی، گرد شدن لبه‌ها و شکنندگی، دارای نقاط خونریزی و پرخونی در سطح بودند بعنوان کبد مشکوک به کبدچرب درنظر گرفته شدند. از نمونه ها مقاطعی با ضخامت 5 میکرون تهیه و به وسیله E&H رنگ آمیزی شدند. لامهای تهیه شده با میکروسکوپ نوری دو چشمی با بزرگنمایی 100 مورد بررسی قرار گرفتند. در تحقیق حاضر در کل، سه نمونه (سه درصد) بعنوان مثبت تایید گردیدکه در آن‌ها تجمع واکوئل چربی، تغییر در سیتوپلاسم و هسته خارج از مرکز سلول‌های کبدی، بزرگتر بودن سلول های کبدی نسبت به حالت طبیعی و نکروز سلول های کبد از نوع انعقادی مشاهده شد. شیوع پایین عارضه کبد چرب در ماهیان قزلآالی رنگین کمان پرورشی در شهرستان آمل حاکی از مدیریت صحیح تغذیه وکیفیت مناسب خوراک مصرفی دارد.
کلیدواژه ها
کبدچرب، قزل‌آلای رنگین‌کمان، جیره غذایی، آمل
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر