تاثیر ازن روی بار میکروبی آب آشامیدنی مزرعه مادر گوشتی در استان مازندران
کد مقاله : 1562-MVTCONF
نویسندگان
نیما اسدی *1، افشین جوادی2، سعید سیفی3
1گروه کشاورزی و دامپروری جیکا
2گروه بهداشت و مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
3دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل
چکیده مقاله
از آنجایی که بسیاری از پرندگان دسترسی به یک منبع آب دارند، مشکلات کیفی آب در مزارع پرورش طیور مسائل عدیده‌ایی را می‌تواند بهمراه داشته باشد، در این میان گاز ازن که دارای قدرت گندزدائی بالایی بوده و اخیراً از آن برای بالا بردن کیفیت آب آشامیدنی استفاده می‌نمایند. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر ازن روی بار میکروبی آب آشامیدنی مزرعه مادر گوشتی می‌باشد.
در این مظالعه شاخص‌هایی نظیر شمارش تام میکروبی، کلی‌فرم, کلی‌فرم مدفوعی ،اشرشیاکلی و استرپتوکوک مدفوعی در قبل و بعد از تزریق ازن در سه غلظت 1/0، 2/0 و 3/0 ppm به آب چاه و در ادامه از آب سرسالن و آب برگشتی از سالن نیز برای آزمایشات مورد مطالعه قرار گرفت، تمامی مراحل نمونه برداری با 10 تکرار انجام داده شد.
نتایج نشان داد که ازن سبب کاهش معنی داری در پارامترهای باکتریولوژیک تحت مطالعه گردید(p<0.05). این کاهش میکروبی تا آب سرسالن ادامه داشت، ولی بار میکروبی تحت مطالعه در آب برگشتی از سالن بطور معنی داری افزایش یافت(p<0.05). همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که بهترین غلظت ازن برای ضدعفونی آب مزرعه پرورشی با غلظت 2/0 ppm بود(p<0.05).
با عنایت به اینکه ازن بطور خودبخودی تجزیه شده و از آب حذف می‌گردد پس علی رغم کاهش بار میکروبی آب آشامیدنی پرندگان، قدرت میکروب کشی آن در آب جمع آوری شده از سالن از بین رفته و بار میکروبی آب برگشتی افزایش می‌یابد. لذا بنظر می‌رسد استفاده از ازن برای مزارع پرورش پرندگان به تنهایی مناسب نباشد.
کلیدواژه ها
آب آشامیدنی‌، طیور، گاز ازن، کیفیت میکروبی آب
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی