مروری بر اثرات عصاره اسطوخدوس در بیهوشی ماهی(مطالعه مروری)
کد مقاله : 1489-MVTCONF (R1)
نویسندگان
همایون رجبی پور *1، مهسا سادات قاضی1، محمد حسین عباسی2، عباس رئیسی3
1دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی ، دانشکده دامپزشکی دانشگاه لرستان، خرم آباد، لرستان، ایران
2دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی دانشکده دامپزشکی دانشگاه لرستان
3دانشیار جراحی دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده مقاله
مقدمه و هدف: گیاه اسطوخودوس با نام علمی Lavendula officinalis به عنوان ماده بیهوشی عمل میکند ، از این رو مطالعه حاضر با هدف مروری بر اثرات عصاره اسطوخدوس در بیهوشی ماهی انجام می پذیرد .
روش کار: داده های پژوهش حاضر با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی جمع آوری شد.
نتایج : القای بیهوشی با اسانس اسطوخدوس در غلظت ppm300 در اکثر گونه های ماهی کمتر از 3 دقیقه زمان میبرد؛ با افزایش غلظت ماده بیهوش کننده زمان القای بیهوشی سریعتر است؛ بیهوشــی با غلظتهای مختلف اسانس اسطوخودوس تأثیری برپروفایل خون شناسی ماهی ها نداشته و تغییرات معنی داری در میزان آنزیم های AST،ALTو ALP ایجاد نمیکند، لذا بر سلامت کبد اثر سو ندارد . با گذشت زمان پس از بیهوشی میزان RBC و کورتیزول تفاوت معنی داری پیدا نمیکند اما میزان هموگلوبین افزایش و میزان گلوکز کاهش پیدا میکند. آسیبهای بافتی در بافت آبشش و کلیه ماهیان در زمانهای صفر و 24 ساعت پس از بیهوشی ، قابل مشاهده است اما بعد از گذشت یک هفته کاهش یا عدم مشاهده ضایعات در بافت ها مشاهده میشود.
بحث: آسیب شناسی بافتی نشان میدهد که غلظت بهینه 200ppm خاصیت آرام بخشی و غلظت 300ppm غلظت مناسب بیهوشی و فاقدتأثیرات جانبی است؛ مصرف اسطوخودوس به عنوان یک داروی استاندارد در امور بیهوشی و به عنوان جایگزین مواد شیمیایی متداول در ایجاد بیهوشی و آرام بخشی در ماهیان قابل توصیه است.
کلیدواژه ها
بیهوشی، اسطوخدوس، غلظت بهینه، آرام بخشی، آسیب بافتی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر