مروری بر اثرات عصاره اسطوخدوس در بیهوشی ماهی(مطالعه مروری) |
کد مقاله : 1489-MVTCONF (R1) |
نویسندگان |
همایون رجبی پور *1، مهسا سادات قاضی1، محمد حسین عباسی2، عباس رئیسی3 1دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی ، دانشکده دامپزشکی دانشگاه لرستان، خرم آباد، لرستان، ایران 2دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی دانشکده دامپزشکی دانشگاه لرستان 3دانشیار جراحی دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران |
چکیده مقاله |
مقدمه و هدف: گیاه اسطوخودوس با نام علمی Lavendula officinalis به عنوان ماده بیهوشی عمل میکند ، از این رو مطالعه حاضر با هدف مروری بر اثرات عصاره اسطوخدوس در بیهوشی ماهی انجام می پذیرد . روش کار: داده های پژوهش حاضر با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی جمع آوری شد. نتایج : القای بیهوشی با اسانس اسطوخدوس در غلظت ppm300 در اکثر گونه های ماهی کمتر از 3 دقیقه زمان میبرد؛ با افزایش غلظت ماده بیهوش کننده زمان القای بیهوشی سریعتر است؛ بیهوشــی با غلظتهای مختلف اسانس اسطوخودوس تأثیری برپروفایل خون شناسی ماهی ها نداشته و تغییرات معنی داری در میزان آنزیم های AST،ALTو ALP ایجاد نمیکند، لذا بر سلامت کبد اثر سو ندارد . با گذشت زمان پس از بیهوشی میزان RBC و کورتیزول تفاوت معنی داری پیدا نمیکند اما میزان هموگلوبین افزایش و میزان گلوکز کاهش پیدا میکند. آسیبهای بافتی در بافت آبشش و کلیه ماهیان در زمانهای صفر و 24 ساعت پس از بیهوشی ، قابل مشاهده است اما بعد از گذشت یک هفته کاهش یا عدم مشاهده ضایعات در بافت ها مشاهده میشود. بحث: آسیب شناسی بافتی نشان میدهد که غلظت بهینه 200ppm خاصیت آرام بخشی و غلظت 300ppm غلظت مناسب بیهوشی و فاقدتأثیرات جانبی است؛ مصرف اسطوخودوس به عنوان یک داروی استاندارد در امور بیهوشی و به عنوان جایگزین مواد شیمیایی متداول در ایجاد بیهوشی و آرام بخشی در ماهیان قابل توصیه است. |
کلیدواژه ها |
بیهوشی، اسطوخدوس، غلظت بهینه، آرام بخشی، آسیب بافتی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |