پیشرفت‌های اخیر در پایداری و امنیت غذا در زمینه‌ی نقش پپتیدهای ضد میکروبی در مقابله با مقاومت آنتی بیوتیکی
کد مقاله : 1480-MVTCONF
نویسندگان
امین علی پاشایی *، نیما نژادی
دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده مقاله
مقاومت آنتی بیوتیکی به عنوان یک پدیده چند بُعدی، اثرات ناخواسته و جدی بر سلامت عمومی دارد. شیوع باقی‌مانده‌های آنتی‌بیوتیکی در زنجیره تأمین مواد غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه به بررسی نقش پپتیدهای ضد میکروبی به عنوان جایگزین‌های جدید برای آنتی‌بیوتیک‌ها، در مقابله با این چالش و همچنین سازگاری آنها با روند فعلی تولید مواد غذایی پرداخته است. مطالعه پیش رو حاصل بررسی مطالعات منتشرشده در سال های 2001 تا 2023 منتخب از پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر است. در جستجو از عبارات کلیدی چون مقاومت آنتی بیوتیکی، زنجیره ی غذایی، پپتیدهای ضد میکروبی، ایمنی مواد غذایی، پاتوژن‌های غذایی و... استفاده شد. در گزینش مطالعات، معیار‌هایی چون سال انتشار، میزان اثرگذاری و میزان ارجاعات از اهمیت برخوردار بود درنهایت تعداد 51 مطالعه انتخاب شد و از آن‌ها برای ارائه مطالب استفاده گردید. پپتیدهای ضد میکروبی، به عنوان جایگزین‌های جدید آنتی‌بیوتیک‌ها، نه تنها اثرات ضد عوامل میکروبی را افزایش می‌دهند بلکه در سازگاری با فرآورده‌های غذایی نیز مورد تأیید قرار گرفته‌اند. این پپتیدها توانمندی بالقوه‌ای در کاهش مقاومت آنتی‌بیوتیکی دارند و امکان ارائه راهکارهای جدید و ایمن‌تر در کنترل بیماری‌ها را فراهم می‌کنند.بر اساس یافته‌های اشاره شده در این مطالعه، به نظر می‌رسد در زنجیره تأمین مواد غذایی، علاوه بر اقدامات پیشگیرانه‌ی کشاورزی و بهداشتی، توسعه و استفاده از پپتیدهای ضد میکروبی به عنوان جایگزین‌های آنتی‌بیوتیک‌ها، می‌تواند به کاهش مقاومت آنتی‌بیوتیکی و بهبود سلامت عمومی مردم کمک کند.
کلیدواژه ها
مقاومت آنتی بیوتیکی، زنجیره ی غذایی، پپتیدهای ضد میکروبی، ایمنی مواد غذایی، پاتوژن های غذایی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی