تشخیص مولکولی و تعیین گونه های لیشمانیا در سگ های استان قم با روش RFLP-PCR
کد مقاله : 1409-MVTCONF
نویسندگان
امیرحسین تیموری ارشد1، سیامک کاکه خانی2، اسرا شریفی *3
1دانش آموخته دکترای عمومی دامپزشکی، واحد سنندج ،دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج،ایران
2گروه پاتوبیولوژی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
3دانشجوی دکترای حرفه ای دامپزشکی دانشکده دانشگاه آزاد اسلامی کردستان
چکیده مقاله
مقدمه: لیشمانیوز سگ (CanL) در ایران یک بیماری بومی است و منجر به مشکلات مهم بهداشت عمومی می شود. ارزیابی شیوع عفونت سگ با لیشمانیا اینفانتوم برای طراحی سیاست کنترل ضروری است.
هدف: هدف از این تحقیق تشخیص مولکولی و تعیین گونه های لیشمانیا در سگ های استان قم با روش RFLP-PCR بود.
روش کار: در این مطالعه تجربی از 46 سگ بدون صاحب نمونه خون تهیه شد و ابتدا با کیت سرولوژی غربالگری و سپس توسط روش مولکولی PCR برای شناسایی جنس لیشمانیا مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه برای نمونه هایی که PCR مثبت بودند RFLP-PCR انجام گرفت تا نوع گونه لیشمانیا مورد بررسی قرار گیرد. در انتها تعیین توالی لیشمانیای غالب با استفاده از درخت فیلوژنیک انجام شد.
نتایج: از 46 نمونه مورد بررسی از سگ های ولگرد 23 نمونه لیشمانیا بودند (50%) که با روش RFLP-PCR 22 نمونه (95.6%) لیشمانیا اینفانتوم و 1 نمونه (4.3%) لیشمانیا ماژور بدست آمد.
نتیجه گیری: در مطالعه حاضر اکثریت قریب به اتفاق سگ های مورد بررسی در مطالعه ما باL. infantum آلوده بودند. استفاده از PCR-RFLP از کشتار غیرضروری سگ‌ها با این انگل جلوگیری می‌کند و از این رو، هزینه‌های اجرای چنین طرح‌هایی را در کشورهای در حال توسعه کاهش می‌دهد. این نتایج می‌تواند اطلاعات کلیدی را برای طراحی برنامه‌های کنترلی علیه لیشمانیوز سگ و انسان فراهم کند. درخت فیلوژنتیک بر اساس تعیین توالی با استفاده از ژن ITS1 لیشمانیا راه مفیدی برای تشخیص گونه های لیشمانیا فراهم می کند.
کلیدواژه ها
تشخیص مولکولی، گونه های لیشمانیا، سگ، RFLP-PCR، استان قم
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی