ارزیابی وضعیت حیوان گزیدگی توسط سگ‌های صاحب دار و عوامل موثر بر آن در شهرستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان طی سال‌های ۱۴۰۰تا ۱۴۰۱
کد مقاله : 1405-MVTCONF (R2)
نویسندگان
الهه مفلحی *1، آیدا رضایی شریف2، بهارک اختردانش3، مجید فصیحی هرندی4، حمید شریفی4
1دانشگاه باهنر کرمان
2دکتری عمومی دامپزشکی دانشکده دامپزشکی دانشگاه باهنر کرمان
3گروه علوم درمانگاهی،دانشکده دامپزشکی،دانشگاه شهید چمران کرمان،کرمان، ایران
4دانشگاه علومپزشکی کرمان
چکیده مقاله
پاتوژن‌های زئونوز تأثیرات قابل توجهی بر سلامت انسان و حیوانات دارند و منجر به بیماری، مرگ، و هزینه‌های بالای مراقبت‌های بهداشتی می‌شوند. یکی از مهم‌ترین معضلات بهداشت عمومی، سگ‌گزیدگی است که در بسیاری از جوامع هنوز حائز اهمیت است. بیماری هاری که بالاترین میزان مرگ‌ومیر را در بین بیماری‌های عفونی انسانی دارد، مهم‌ترین و خطرناک‌ترین عارضه متعاقب سگ‌گزیدگی است. هدف این مطالعه، شناسایی عوامل خطر موثر در بروز گزش در استان کرمان و اطلاع‌رسانی در این زمینه برای کنترل و کاهش رخداد گزش و هاری است.
در این پژوهش، پرسش‌نامه‌ای بر اساس مرور مقالات توسط محقق تهیه شد. با توجه به شیوع ۸۰ درصدی حیوان‌گزیدگی توسط سگ‌های صاحبدار در مطالعات قبلی، ۲۰۰ نفر از افرادی که در دو سال گذشته دچار سگ‌گزیدگی شده بودند، برای مصاحبه تلفنی انتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیک قربانیان، فاکتورهای مرتبط با سگ گزنده، فرد گزیده‌شده، نوع زخم و نحوه انجام درمان‌های پیش‌گیرانه هاری بررسی و داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار Stata 17.0 تحلیل شد.
نتایج نشان داد که سگ‌های صاحبدار در مناطق شهری بخش قابل توجهی از موارد گزش را شامل می‌شوند و بسیاری از این گزش‌ها توسط نژادهای کوچک و به دلیل نقص در مالکیت مسئولانه رخ داده است. به همین دلیل، ارتقاء آگاهی عمومی در زمینه تربیت اصولی سگ‌ها و واکسیناسیون دوره‌ای آن‌ها ضروری است. همچنین، جلوگیری از پرسه زدن سگ‌ها بدون قلاده و زنجیر و آموزش نحوه تعامل با سگ‌ها و خودمراقبتی در موارد حمله احتمالی، از طریق رسانه‌های ملی و مدارس برای کودکان و نوجوانان بسیار مهم است.
کلیدواژه ها
سگ گزیدگی، هاری، زئونوز، مالکیت مسئولانه، حیوان خانگی ، کرمان
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی