فراوانی آلودگی تخم توکسوکارا در خاک پارک‌های شهر سنندج
کد مقاله : 1387-MVTCONF
نویسندگان
مهسا شه بخش *1، سهیلا اخزری2
1دانشکده دامپزشکی. دانشگاه تهران
2دانشکده کشاورزی، دانشگاه سنندج
چکیده مقاله
توکسوکارا عامل بیماری زئونوز توکسوکاریازیس در انسان است شیوع جهانی دارد. تخم‌هایی که توسط میزبان‌های نهایی دفع می‌شود توانایی آلوده ساختن میزبانهای متنوعی از جمله انسان را دارد. تخم‌های این انگل در شرایط محیطی مناسب برای مدت طولانی، عفونت‌زا باقی می‌مانند. در توکسوکاریازیس انسانی، کودکان کمتر از 10 سال به دلیل عادت خاک‌خواری بیشتر در خطر ابتلا قرار دارند. معمول‌ترین راه انتقال آلودگی بلع تخم موجود در خاک یا سبزیجات است. مطالعه حاضر با هدف بررسی مقطعی خاک پارک‌های شهر سنندج به تخم توکسوکارا انجام شد.
در طول فصل بهار سال 1403 تعداد 125 نمونه خاک از 8 پارک عمومی سنندج جمع‌آوری شدند. هر نمونه شامل 200 گرم خاک بود و از عمق 3-5 سانتی‌متری خاک تهیه شد. سپس نمونه‌ها با استفاده از روش شناورسازی با ساکارز مورد بررسی قرار گرفتند. تمامی پارک‌های مورد بررسی آلوده گزارش شدند و از تعداد 125 نمونه خاک جمع‌آوری شده تعداد 60 نمونه (48 درصد) از نظر آلودگی به تخم توکسوکارا مثبت بودند. نتایج این مطالعه نشان دهنده این مطلب است که خاک پارک‌های عمومی شهر سنندج آلوده به تخم توکسوکارا است. این خاک آلوده می تواند به عنوان یک منبع آلودگی برای انسان باشد. البته لازم است در این خصوص مطالعه بیشتری صورت گیرد.
نتایج نشان‌دهنده ضرورت طراحی و اجرای برنامه‌های کنترل و پیشگیری با هدف ممانعت از آلودگی محیط فضاهای سبز عمومی مانند پارک‌ها با مدفوع سگ‌ها است. همچنین آموزش‌های عمومی جهت آشنایی با بیماری‌های انگلی مشترک منتقل‌شونده از خاک می تواند جهت پیشگیری از انتقال این آلودگی سودمند باشد.
کلیدواژه ها
توکسوکارا، بیماری های منتقل شونده از خاک، بیماری های مشترک، سنندج، پارک های عمومی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر