ارزیابی جایگزینی کنجاله کاملینا بجای کنجاله سویا در جیره بر عملکرد رشد بوقلمون های تجاری در دوران آغازین و رشد
کد مقاله : 1382-MVTCONF
نویسندگان
حسنا حاجاتی *
استادیار بخش تحقیقات تغذیه
چکیده مقاله
این تحقیق به منظور بررسی تأثیر جایگزینی کنجاله کاملینا بجای کنجاله سویا بر عملکرد رشد، ایمنی همورال و برخی فراسنجه‌های خونی بوقلمون‌های تجاری در دوران آغازین و رشد انجام شد. بدین منظور، از 150 قطعه جوجه بوقلمون تجاری سویه اپتیما در سن 1 روزگی (به صورت مخلوط دو جنس) استفاده شد. ابتدا کاملینا در ایستگاه خسروشهر مرکز تحقیقات آذربایجان شرقی کشت پاییزه شد. بعد از برداشت کاملینا در اواخر فصل بهار، کنجاله کاملینا بعد از روغن کشی از کاملینای کشت و برداشت شده در ایستگاه خسروشهر تهیه شد و ترکیبات مغذی و گلوکوزینولات کنجاله بررسی شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 5 تکرار و تعداد 6 قطعه پرنده در هر تکرار به مدت 5 هفته پرورش داده شد. تیمارهای آزمایشی شامل استفاده از سطوح مختلف جایگزینی کنجاله کاملینا (صفر، 15، 30، 45 و 60 درصد) در جیره بود. نتایج نشان داد که جایگزینی 60 درصد کنجاله سویا با کنجاله کاملینا تأثیر منفی بر میانگین افزایش وزن بدن روزانه و ضریب تبدیل غذایی پرنده‌ها داشت (05/0P<). جایگزینی 15 و 30 درصد کنجاله سویا با کنجاله کاملینا سبب کاهش هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن بدن در جوجه‌های اپتیما شد (05/0P<). جایگزینی 15 درصد کنجاله سویا با کنجاله کاملینا سبب افزایش شاخص کارایی تولید جوجه‌بوقلمون‌ها در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0P<). بطور کلی، جایگزینی 15 درصد کنجاله سویا با کنجاله کاملینا در جیره جوجه‌بوقلمون‌های تجاری به سبب کاهش هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن و افزایش شاخص کارایی تولید توصیه می‌شود.
کلیدواژه ها
بوقلمون، شاخص تولید، عملکرد رشد، کنجاله کاملینا
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی