بررسی جایگزینی کنسانتره پروتئینی 2-2022 HHبر پایه ضایعات باقلا به جای کنجاله سویا در جیره بر عملکرد مرغ بومی
کد مقاله : 1380-MVTCONF
نویسندگان
حسنا حاجاتی *
استادیار بخش تحقیقات تغذیه
چکیده مقاله
در این تحقیق تأثیر جایگزینی کنسانتره پروتئینی به‌جای کنجاله سویا بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی همورال و سلولی جوجه بومی ارومیانا بررسی شد. با استفاده از 192 قطعه جوجه مرغ بومی یک‌روزه (مخلوط دو جنس)، این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و تعداد 8 قطعه پرنده در هر تکرار به مدت 8 هفته انجام شد. تیمارهای آزمایشی اول تا پنجم به‌ترتیب شامل استفاده از سطوح مختلف جایگزینی کنسانتره پروتئینی به جای کنجاله سویا (صفر، 25، 50، 75، 100 درصد) در جیره حاوی سطح مورد استفاده پروتئین خام برای مرغ بومی در ایستگاه مرغ بومی ارومیه بود و تیمار ششم نیز جایگزینی کامل کنسانتره پروتئینی با 10 درصد پروتئین خام کمتر نسبت به سطح توصیه شده برای مرغ بومی بود. بیشترین افزایش وزن بدن مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با تیمارهای 2، 3 ،4 و 5، بیشترین مصرف خوراک مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با تیمارهای 4 و 5 بود (05/0P<). هم‌چنین، کمترین ضریب تبدیل غذایی مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با تیمارهای 3 و 4 بود (05/0P<). بیشترین و کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن به ترتیب مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با تیمارهای کنترل و تیمار 4 (جایگزینی 75 درصد از کنجاله سویا) بود (05/0P<). بیشترین و کمترین شاخص تولید به ترتیب مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با تیمارهای 4 و 6 بود (05/0P<). به‌طور کلی، نتایج نشان داد که کنسانتره پروتئینی بدون تأثیر منفی بر عملکرد جوجه‌های بومی قابلیت جایگزینی کنجاله سویا تا سطح 100 درصد را دارد.
کلیدواژه ها
باقلا، کنسانتره پروتئینی، کنجاله کاملینا، مرغ بومی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی