مروری بر باکتری لیستریا و بیماری‌زایی گونه‌های آن در انسان و دام
کد مقاله : 1367-MVTCONF
نویسندگان
راحم خوشبخت1، پویا محمد تقی پور *2، سید هانی میرزاده3
1دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، دانشکده دامپزشکی، گروه پاتوبیولوژی
2سایر/علوم آزمیشگاهی دامپزشکی/دانشکده دامپزشکی/دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل/مازندران
3گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، مازندران، ایران
چکیده مقاله
لیستریا یک باکتری بیماری ‌زا ‌و ‌مهم است که می‌تواند در شرایط سخت محیطی از جمله دما ‌های پایین و محیط‌‌های با pH کم و نمک بالا زنده بماند. این باکتری با ایجاد بیماری تحت عنوان لیستریوز در انسان و حیوانات به شدت خطرساز بوده مخصوصاً در زنان باردار، افراد مسن، کودکان و‌افراد با نقص سیستم ایمنی. علائم این بیماری شامل درگیری های گوارشی، مننژیت و سقط جنین است. لیستریا به طور گسترده در طبیعت وجود دارد و می‌تواند از طریق آب، خاک، غذا و افراد آلوده انتقال یابد. این باکتری در آزمایشگاه به ‌راحتی قابل شناسایی است، اما به دلیل مقاومت بالا به شرایط محیطی و روش‌‌های نگهداری، تهدید جدی برای سلامت عمومی محسوب می‌شود. از نظر ژنتیکی، لیستریا دارای ویژگی‌های خاصی مانند پروتئین‌های سطحی و سیستم‌های تنظیمی پیچیده است که به آن کمک می‌کند در محیط‌های مختلف و داخل سلول‌های میزبان زنده بماند. انتقال افقی ژن نیز نقش مهمی در تنوع ژنتیکی و تکامل این باکتری دارد. به دلیل خطرات بالای این باکتری برای سلامت عمومی، افزایش اطلاعات و شناخت بیشتر از این جنس باکتری برای کاهش بیماری های ناشی از آن ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژه ها
لیستریا، لیستریوز، بیماری های منتقله از غذا، بیماری های زئونوز
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی