مروری بر باکتری لیستریا و بیماریزایی گونههای آن در انسان و دام |
کد مقاله : 1367-MVTCONF |
نویسندگان |
راحم خوشبخت1، پویا محمد تقی پور *2، سید هانی میرزاده3 1دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، دانشکده دامپزشکی، گروه پاتوبیولوژی 2سایر/علوم آزمیشگاهی دامپزشکی/دانشکده دامپزشکی/دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل/مازندران 3گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، مازندران، ایران |
چکیده مقاله |
لیستریا یک باکتری بیماری زا و مهم است که میتواند در شرایط سخت محیطی از جمله دما های پایین و محیطهای با pH کم و نمک بالا زنده بماند. این باکتری با ایجاد بیماری تحت عنوان لیستریوز در انسان و حیوانات به شدت خطرساز بوده مخصوصاً در زنان باردار، افراد مسن، کودکان وافراد با نقص سیستم ایمنی. علائم این بیماری شامل درگیری های گوارشی، مننژیت و سقط جنین است. لیستریا به طور گسترده در طبیعت وجود دارد و میتواند از طریق آب، خاک، غذا و افراد آلوده انتقال یابد. این باکتری در آزمایشگاه به راحتی قابل شناسایی است، اما به دلیل مقاومت بالا به شرایط محیطی و روشهای نگهداری، تهدید جدی برای سلامت عمومی محسوب میشود. از نظر ژنتیکی، لیستریا دارای ویژگیهای خاصی مانند پروتئینهای سطحی و سیستمهای تنظیمی پیچیده است که به آن کمک میکند در محیطهای مختلف و داخل سلولهای میزبان زنده بماند. انتقال افقی ژن نیز نقش مهمی در تنوع ژنتیکی و تکامل این باکتری دارد. به دلیل خطرات بالای این باکتری برای سلامت عمومی، افزایش اطلاعات و شناخت بیشتر از این جنس باکتری برای کاهش بیماری های ناشی از آن ضروری به نظر می رسد. |
کلیدواژه ها |
لیستریا، لیستریوز، بیماری های منتقله از غذا، بیماری های زئونوز |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی |