جدا‌سازی لیستریا مونوسیتوژنز از سبزیجات تازه در شهرستان‌های آمل و بابل
کد مقاله : 1350-MVTCONF (R1)
نویسندگان
راحم خوشبخت *1، سیدهانی میرزاده2، پویا محمد تقی پور3، فاطمه زهرا حسین پور4
1دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، دانشکده دامپزشکی، گروه پاتوبیولوژی
2دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، دانشکده دامپزشکی، مازندران، ایران
3دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، دانشکده دامپزشکی، مازندران،ایران
4سایر/کارشناسی/علوم آزمایشگاهی دامپزشکی / دامپزشکی / تخصصی فناوری های نوین آمل / مازندران
چکیده مقاله
آلودگی و فساد باکتریایی مواد‌‌‌‌‌غذایی تاثیرات منفی زیادی بر سلامت، اقتصاد و رفاه جامعه دارد. لیستریا مونوسیتوژنز از جمله باکتری‌های بیماری‌زایی است که آلودگی‌های ناشی از آن در موادغذایی، به طور مستمر درحال افزایش بوده و یک تهدید دائمی برای سلامت غذایی است. سبزیجات تازه از گروه‌های غذایی هستند که می‌توانند به عنوان مخزنی برای باکتری لیستریا مونوسیتوژنز عمل کنند. افزایش مصرف این مواد ‌غذایی به علت تغییر سبک رژیم غذایی جامعه در سال‌‌های اخیر موجب افزایش موارد عفونت‌‌های گوارشی ناشی از لیستریا مونوسیتوژنز گردیده است. هدف از این مطالعه جدا‌سازی مولکولی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز در سبزیجات تازه عرضه شده در بازار‌ های شهرستان‌های آمل و بابل در استان مازندران است. در طی پژوهش حاضر، تعداد 152 نمونه سبزیجات تازه شامل 38 نمونه از هرکدام از سبزیجات کاهو، شاهی، گیشنیز و پونه اخذ گردید و نمونه‌ها با استفاده از واکنش زنجیره‌ای پلیمراز برای شناسایی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز بررسی شدند. از میان نمونه ها، 6 نمونه از نظر حضور جنس لیستریا مثبت بودند. از میان موارد مثبت شده، 2 مورد از نظر حضورگونه لیستریا مونوسیتوژنز مثبت تشخیص داده شدند. این موضوع نشان از آلودگی سبزیجات مناطقی از مازندران به لیستریا مونوسیتوژنز می باشد. با اینکه میزان شیوع لیستریا مونوسیتوژنز در این مطالعه اندک است اما وجود هر نوع لیستریا می تواند نشان از، شرایط بهداشتی نامناسب در مراحل مختلف تولید تا عرضه سبزیجات و یا آلودگی احتمالی سبزیجات به سایر پاتوژن‌ها باشد.
کلیدواژه ها
لیستریا مونوسیتوژنز، سبزیجات تازه، ایمنی موادغذایی، پاتوژن، واکنش زنجیره‌ای پلیمراز
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی