شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس پوست نارنج و اثر آن بر باکتری های پاتوژن غذایی
کد مقاله : 1344-MVTCONF
نویسندگان
سعید خالدیان *1، علی اصغر بهاری2، نیلوفر مهرابی3، کوثر صالحی3
1حق التدریس دانشگاه بوعلی سینا همدان-دانشگاه ایلام
2عضو هیئت علمی
3ندارد
چکیده مقاله
به دلیل اثرات نامطلوب نگهدارنده های شیمیایی بر سلامت انسان، امروزه تحقیقات نوین بر روی اثرات نگهدارنده های طبیعی مانند اسانس ها و عصاره های گیاهی متمرکر شده است. هدف از این مطالعه شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس پوست نارنج و بررسی اثرات ضد میکروبی آن بر برخی از باکتری های پاتوژن رایج در مواد غذایی می باشد. اسانس گیری با روش تقطیر با بخار آب توسط دستگاه کلونجر انجام شد و شناسایی ترکیبات آن به وسیله کروماتوگرافی گازی مجهز به طیف سنجی جرمی (GC/MS) انجام گرفت. در نهایت اثر ضد میکروبی این اسانس بر باکتری های پاتوژن به دو روش دیسک دیفیوژن آگار و میکرودایلوشن براث به صورت قطر مهاری و حداقل غلظت مهاری (MIC) اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که بیشترین ترکیبات موجود در اسانس پوست نارنج دی-لیمونن (65/25 %)، لینالول (30/4 %) و پنتاکوزان (23/4 %) بودند. میزان قطر هاله عدم رشد در روش دیسک در حضور غلظت mg/mL 20 اسانس در سالمونلا، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، ای کلای، لیستریا مونوسایتوژنز و سدوموناس به ترتیب 13، 12، 11، 10، 9 و 9 میلی متر مشاهده گردید. همچنین میزان MIC در سالمونلا، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، ای کلای، لیستریا مونوسایتوژنز و سدوموناس به ترتیب 5/62، 5/62، 125، 125، 125، 250 میلی گرم بر میلی لیتر مشاهده گردید. نتایج مطالعه ما نشان داد که اسانس پوشت نارنج به دلیل محتوای بالای لیمونن خواص ضد میکروبی مناسبی دارد و می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در صنعت غذا استفاده گردد.
کلیدواژه ها
پوست نارنج، باکتری پاتوژن، نگهدارنده
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر