بررسی کیفیت یکی از انواع دوغ های صنعتی عرضه شده در شهر همدان در سال 1400
کد مقاله : 1341-MVTCONF
نویسندگان
نوره صباح کریم عباس1، عباسعلی ساری *2
1فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
2Associate Professor, Department of food hygiene and quality control, Faculty of veterinary science, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran, Email: sari@basu.ac.ir.
چکیده مقاله
فرآورده های لبنی به عنوان یک منبع پروتئینی با ارزش غذایی بالا، جایگاه ویژه ای در تغذیه انسانی دارند دوغ به‌عنوان یک نوشیدنی لبنی محبوب در ایران، دارای ارزش غذایی مناسب و ویژگی‌های حسی چشایی مطلوب برای مصرف‌کننده است. در این مطالعه تعداد 20 نمونه از دوغ‌های صنعتی عرضه‌شده در سطح شهر همدان در سال1400 ازلحاظ pH، اسیدیته و نمک و آلودگی به کپک و مخمر، کلی فرم مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج با مقادیر مشخص شده در استاندارد ملی ایران مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ازلحاظ نمک، pH و اسیدیته کلیه نمونه‌ها در محدود استاندارد بودند. در10 درصد نمونه ها، میزان کلی فرم فراتر از حد استاندارد بود. آلودگی به کپک و مخمر در کلیه ی نمونه ها فراتر از حد استاندارد بودند. نتایج نشان می‌دهد که به دلیل آلودگی بالای کپک و مخمر، بهینه‌سازی و ارتقاء شاخصه‌های بهداشتی در تمام مراحل تولید و اجرای برنامه HACCP در راستای کاهش و حذف آلودگی‌های ثانویه ضروری به نظر می‌رسد.
کلیدواژه ها
دوغ، کپک و مخمر، کلی فرم، pH، اسیدیته، نمک
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی