تأثیر جایگزینی کامل سویا بجای پودرماهی برساختار بافتی کبد وکلیه و برخی فاکتورهای سرمی ماهی تیلاپیا
کد مقاله : 1334-MVTCONF
نویسندگان
نجاتعلی عبدالهی، زهرا بصیر *، رحیم پیغان، سید رضا فاطمی طباطبایی
دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده مقاله
در جیره غذایی آبزیان با توجه به افزایش قیمت پودرماهی و محدودیت دسترسی به آن، منابع پروتئینی گوناگونی می توانند به عنوان جایگزین پودر ماهی مورد استفاده قرار گیرند. در این مطالعه تأثیر جایگزینی سویا بجای پودرماهی بر ساختار بافتی کبد وکلیه و برخی فاکتورهای سرمی ماهی تیلاپیا مورد بررسی قرار گرفت. به این منظورتعداد 60 قطعه ماهی تیلاپیا در محدوده وزن 60 –40 گرم در دو تیمار با سه تکرار در دو نوبت و به مدت44 روز تغذیه شدند. در طول دوره ماهیان گروه کنترل روزانه غذای تجاری حاوی 40 درصد پروتئین و ماهیان دریافت کننده جیره 100 درصد پودر سویا بجای پودر ماهی استفاده کردند. در پایان مطالعه، شاخص های رشد و آنالیز پارامترهای سرم خون و آنزیم های کبدی و آزمایشات هیستومورفومتری بر روی کبد و کلیه ماهیان مورد سنجش قرارگرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که در رژیم حاوی 100 درصد پروتئین گیاهی نسبت به تیمار شاهد میزان آلبومین و اوره پلاسما افزایش و میزان کلسترول و تری گلیسرید پلاسما کاهش معنی داری را از خود نشان دادند. میزان آنزیم های کبدی ALPوALT وAST پلاسما در بین گروه های مختلف در مقایسه با تیمار شاهد در این تحقیق اختلاف معنی داری داشته است (05/0 P<). در بررسی های بافت شناسی درگروه های مختلف نسبت به تیمار شاهد تخریب بافتی ایجاد شده در کبد و کلیه به درجات گوناگونی مشاهده شد. جمع بندی این داده ها حاکی از آن است که استفاده 100 درصدی سویا بجای پودر ماهی در رژیم غذایی ماهی تیلاپیا توصیه نمی شود.
کلیدواژه ها
سویا، پودرماهی، ساختار بافتی کبد وکلیه، فاکتورهای سرمی، ماهی تیلاپیا
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی