کاربرد بیوسنسورها به عنوان روشی نوین جهت شناسایی تقلبات در گوشت و محصولات گوشتی |
کد مقاله : 1333-MVTCONF (R1) |
نویسندگان |
سعید خالدیان *1، معصومه حیدربیگی2، زهرا محمدنیا2، فاطمه بیننده3 1حق التدریس دانشگاه بوعلی سینا همدان-دانشگاه ایلام 2ندارد 3اداره کل دامپزشکی |
چکیده مقاله |
امروزه جمعیت زیادی از مردم جهان به گوشت و فرآورده های گوشتی به عنوان یک منبع غذایی مهم وابسته هستند. گوشت و محصولات گوشتی به دلیل داشتن شرایطی مانند آب فعال بالا، pH نزدیک به خنثی، مواد مغذی فراوان و غیره، جزو مواد غذایی با فسادپذیری بالا بوده و به راحتی کیفیت و سلامت آن توسط عوامل میکروبی و شیمیایی تغییر می کند. امروزه عرضه کنندگان گوشت و محصولات گوشتی به دلایل مختلف مانند بالا بردن کیفیت و سلامت، دلایل اقتصادی و سودآوری بیشتر و پنهان کردن عیوب محصول دست به تقلبات در گوشت و محصولات گوشتی قرار می زنند. در سال های اخیر در کشور ما حجم تقلبات در گوشت و فرآروده های گوشتی رو به افزایش بوده است. روش های متعددی مانند روش بازرسی با حواس پنجگانه، فیزیکوشیمایی، بافت شناسی، عکس برداری، الکتروفورز، ایمنی شناسی، طیف سنجی، کروماتوگرافی و روش های ملکولی جهت شناسایی تقلب در مواد گوشت و فرآورده های گوشتی استفاده می شود. بیشتر این روش ها علاوه بر مزیت هایی که دارند دارای محدودیت هایی مانند دقت پایین، نیاز به وقت زیاد، آمادسازی طولانی و نیاز به نیروی اپراتور ماهر و تجهیزات گران و غیره هستند. در مطالعات نوین از بیوسنسورها به عنوان روش های بسیار آسان، سریع و مطمئن، با حساسیت بالا جهت تشخیص تقلبات در گوشت و محصولات گوشتی مطرح می باشند. این سنسورها از یک عنصر بیولوژیکی و یک مبدل تشکیل شدهاند که با تبدیل تغییرات ناشی از تعاملات بیولوژیکی به سیگنال قابل اندازهگیری عمل میکنند. |
کلیدواژه ها |
گوشت، محصولات گوشتی، تقلب، بیوسنسور |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی |