ساپونین‌ها و نقش آن در تغذیه طیور
کد مقاله : 1288-MVTCONF
نویسندگان
نیما دهدشتی *، ساسان خادمی، آیدا خجسته خداداد
دانشجوی دکترای عمومی دامپزشکی
چکیده مقاله
یکی از منابع پروتئین در کشورهای رو به پیشرفت، طیور صنعتی بالاخص جوجه‌های گوشتی است. این مهم می‌تواند تحت تاثیر شرایط زیست محیطی قرار گیرد که با اضافه کردن افزودنی‌های خوراکی به جیره از ضررهای آنها جلوگیری می‌شود. یکی از این افزودنی‌ها ساپونین است که در گروه متابولیت‌های ثانویه گیاهی با وزن مولکولی بالا (PSMs) قرار می‌گیرند. این افزودنی را می‌توان از گیاهانی مانند چای و جنسینگ و یوکا استخراج کرد. از تاثیرات این دسته از مواد می‌توان به این موارد اشاره کرد؛ افزایش نفوذ پذیری سلول‌های مخاط روده و جذب بیشتر مواد مغذی مثل فرتین، کاهش سطح کلسترول سرم از طریق برهمکنش با اسیدهای صفراوی و نیز فعالیت هیپوکلسترولمی ساپونین‌ها، افزایش استحکام سد دفاعی بدن، بهبود کیفیت و تولید تخم‌مرغ، افزایش میزان کیفیت مایع منی و کاهش مرگ و میر جنینی و همچنین بخش آنتی‌اکسیدانی گروهی از این مواد در جلوگیری از آسیب سلولی مولکولی رادیکال‌های آزاد نقش دارند بنابراین می‌توان از آن بعنوان جایگزینی برای آنتی‌بیوتیک‌ها بمنظور تولید گوشت تمیز و تازه استفاده کرد. با این حال، استفاده از ساپونین در مقادیر زیاد از حد، اثرات ضد تغذیه‌ای از خود نشان می‌دهد. زیرا ساپونین‌ها با مزه تلخی که دارند، با صدمه زدن به دهان و دستگاه گوارش منجر به کاهش مصرف خوراک و در پی آن کاهش رشد طیور می‌شوند. مطالب فوق براساس مقاله‌های موجود در پایگاه‌های اطلاعاتی گوگل اسکولار، پاب مد، SID، سیویلیکا نوشته شده است.
کلیدواژه ها
جوجه گوشتی، متابولیت ثانویه، ساپونین، افزودنی خوراکی، اثر ضد تغذیه‌ای
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر