ترکیبات پکتیکی و پکتوالیگوساکاریدها : چشم اندازی بر فعالیت های بیولوژیکی ‏ و روش های تولید آن ها
کد مقاله : 1283-MVTCONF (R1)
نویسندگان
سحر بچاری1، مریم قادری قهفرخی *2، حسن احمدی گاولیقی3، مهدی زارعی4
1گروه بهداشت مواد غذایی ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، خوزستان، ایران ‏
2استادیار، گروه بهداشت مواد غذایی ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، خوزستان، ایران ‏
3دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4استاد، گروه بهداشت مواد غذایی ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، خوزستان، ایران ‏
چکیده مقاله
پکتین هترو پلی‌ساکارید ساختاری موجود در دیواره‌ی سلولی گیاهان است. پکتین به دلیل ارزان و بی‎‌‎خطر بودن برای محیط‎ ‌‌‎زیست در صنایع غذایی و دارویی کاربرد فراوانی دارد. این ترکیب به عنوان یک افزودنی طبیعی و ‏GRAS، به طورگسترده در ‏صنعت غذا به عنوان پایدار کننده، بافت و قوام دهنده، امولسیفایر‎ ‎و تشکیل دهنده‌ی ژل مورد استفاده قرار می‌گیرد. پکتین-‏های استخراج شده از منابع گیاهی مختلف از نظر فعالیت بیولوژیکی مختلف نیز مورد بررسی قرار گرفته‌اند که از آن جمله ‏می‌توان به پتانسیل تنظیم یا تقویت کننده سیستم ایمنی، اثرات ضد التهابی، اثرات کاهش دهندگی قند خون، پتانسیل پری-‏بیوتیکی، ویژگی‌های ضد باکتریایی، عملکردهای آنتی‌اکسیدانی و ضد توموری اشاره کرد. با این وجود پکتین دارای معایب ذاتی ‏از جمله وزن مولکولی بالا و آگلومره شدن در زمان انحلال می‌باشد که بسیاری از فعالیت‌های بیولوژیکی آن را تحت تاثیر قرار ‏می‌دهد. با تشکیل مشتقات پکتین با تغییرات کنترل شده در ساختار آن، خواصی مانند حلالیت، آب گریزی، خصوصیات ‏فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی ممکن است اصلاح شود و برخی خواص عملکردی جدید دیگر ایجاد شود. پکتوالیگوساکاریدها ‏‏(‏POSs‏) از جمله مشتقات پکتین می‌باشند که با روش‌های مختلف فیزیکی، شیمیایی و یا آنزیمی تولید شده و در بسیاری از ‏موارد عملکردهای تکنولوژیکی و بیولوژیکی بهتری نسبت به پکتین خام دارند. بنابراین تولید ‏POSs‏ می‌تواند در بحث مدیریت ‏ضایعات و فرآورده‌های جانبی کشاورزی مورد توجه قرار گیرد و این ترکیبات می‌توانند در صنایع غذائی و داروئی مورد استفاده ‏قرار گیرند. ‏
کلیدواژه ها
پکتین، پکتوالیگوساکارید، پری‌بیوتیک، ضایعات کشاورزی، فعالیت های بیولوژیکی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی