نقش فرآورده‌های دامی و مصرف گوشت آلوده در انتقال عوامل بیماری‌زا
کد مقاله : 1281-MVTCONF
نویسندگان
محسن کاظمی *1، حسن صالح2
1دانشیار گروه علوم دامی، مجتمع آموزش عالی تربت جام، تربت جام، ایران
2گروه علوم دامی، مجتمع آموزش عالی سراوان، سراوان، سیستان و بلوچستان، ایران
چکیده مقاله
نتایج بسیاری از مطالعات، نشان می‌دهد که بیشتر بیماری‌های عفونی در انسان از حیوانات منشأ می‌گیرند. امروزه اهمیت پاتوژن‌های قابل انتقال از گوشت برای انتقال بیماری‌های جهانی و ایمنی غذا برای سلامت عمومی مورد توجه قرار گرفته است. این پاتوژن‌ها که می‌توانند باعث بروزِ بیماری‌های مختلف در انسان شوند، شامل باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها و انگل‌ها می‌شوند. در واقع مصرف گوشت یا فرآورده‌های گوشتیِ آلوده به عوامل بیماری‌زا باعث بروز انواعِ مختلفی از بیماری‌ها ازجمله بیماری‌های گوارشی می‌شوند. انسان‌ها، مستعدِ ابتلا به چندین بیماریِ ناشی از پاتوژن‌های باکتریاییِ مشترک بین انسان و دام هستند که از طریق مصرف گوشت منتقل می‌شوند و بیشتر آن‌ها به سیستم گوارشی آسیب می‌رسانند. این بیماری‌ها در سرتاسر جهان گسترده هستند و اکثریت بار بر دوش کشورهای در حالِ توسعه است. مراحل مختلف تولید، فرآوری، حمل و نقل و آماده‌سازی غذا، می‌تواند گوشت و فرآورده‌های گوشتی را در معرض عفونت‌های باکتریایی و یا سموم قرار دهد. در سرتاسر دنیا، اکثر بیماری‌های باکتریایی منتقله از گوشت، توسط سویه‌های اشریشیا کلی، سالمونلا، لیستریا مونوسیتوژنز، شیگلا، کمپیلوباکتر، بروسلا، مایکوباکتریوم بوویس و سموم تولید‌شده توسط استافیلوکوکوس اورئوس، گونه‌های کلستریدیوم و باسیلوس سرئوس ایجاد می‌شوند. علاوه بر این، مصرف گوشت یا فرآورده‌های گوشتیِ آلوده با باکتری‌های مقاوم به دارو یک خطر جدی برای سلامت عمومی محسوب می‌شوند. کنترل پاتوژن‌های باکتریاییِ مشترک بین انسان و دام نیاز به مداخله در سطح مشترک بین انسان، حیوانات و محیط آن‌ها دارد. در این مقاله سعی شده است که برخی پاتوژن‌های مشترک بین انسان و دام و راههای انتقال آن‌ها بررسی شوند.
کلیدواژه ها
گوشت، بیماری، باکتری، پاتوژن، آلوده
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی