بررسی توانایی تشکیل بیوفیلم باکتری اشرشیاکلی جدا شده از محصولات لبنیات سنتی شهر قزوین
کد مقاله : 1277-MVTCONF
نویسندگان
متین سلیمانی فرد1، مهسا ملک پور آذر *2، مینا ملک پورآذر3، لیلا منافی4، رزاق محمودی5
1دانشجوی کارشناسی ارشد رشته ی بهداشت و ایمنی مواد غذایی در دانشگاه علوم پزشکی قزوین
2دانشجوی کارشناسی ارشد رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی در دانشگاه علوم پزشکی قزوین
3دانشجوی کارشناسی ارشد رشته بهداشت و ایمنی موادغذایی در دانشگاه علوم پزشکی زنجان
4مرکز تحقیقات ایمنی محصولات سلامت محور در دانشگاه علوم پزشکی قزوین
5مرکز تحقیقات میکروبشناسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین
چکیده مقاله
بیوفیلم‌ها، جوامع پیچیده و سازمان‌یافته‌ای از باکتری‌ها هستند که می‌توانند روی سطوح مختلف زیستی و غیرفعال رشد کنند. این بیوفیلم‌ها قادرند از میکروارگانیسم‌ها در برابر شرایط استرس‌زا و مواد ضدعفونی‌کننده محافظت کنند و به سرعت در محیط‌های صنایع غذایی شکل بگیرند و میکروارگانیسم‌های مختلف قادرند بر روی بسترهای غذایی و زیرساخت‌های صنایع غذایی رشد کرده و منجر به تشکیل بیوفیلم شوند. برای ارزیابی تشکیل بیوفیلم توسط باکتری‌ها از روش میکروپلیت ۹۶ خانه و رنگ‌آمیزی کریستال ویوله استفاده شد. ابتدا ۱۸۰ میکرولیتر محیط کشت TSB و ۲۰ میکرولیتر از کشت ۲۴ ساعته باکتری‌ به هر چاهک اضافه شد. پس از انکوباسیون ۷۲ ساعته در دمای ۳۷ درجه سانتی‌گراد، چاهک‌ها تخلیه و سه بار شستشو داده شدند. سپس، چاهک‌ها با کریستال ویوله یک درصد رنگ‌آمیزی و در دمای محیط انکوبه شدند. پس از شستشو و خشک شدن، به هر چاهک ۲۰۰ میکرولیتر اتانول مطلق اضافه شد و جذب نوری آن‌ها در طول‌موج ۵۷۰ نانومتر با دستگاه الایزا ریدر اندازه‌گیری شد. بر اساس جذب نوری، قدرت تشکیل بیوفیلم به سه دسته ضعیف (کمتر از یک)، متوسط (بین یک تا سه)، و قوی (بیشتر از سه) طبقه‌بندی شد همه‌ی جدایه‌ها قادر به تولید بیوفیلم با تنوع گسترده‌ای در میزان بیوفیلم تولید شده بودند. براساس مقایسه کنترل منفی، 17 مورد (62/58درصد) از جدایه‌ها قدرت تشکیل بیوفیلم قوی، 9 مورد (04/31درصد) تولید کننده‌ی بیوفیلم متوسط شناخته شدند و 3 مورد (34/10درصد) بیوفیلم ضعیف تشکیل دادند. در نتیجه درصد بالای بیوفیلم قوی تشکیل شده لزوم بررسی بیشتر باکتری‌های تولیدکننده بیوفیلم در صنعت غذا را به دنبال دارد.
کلیدواژه ها
بیوفیلم ، اشرشیاکلی، لبنیات سنتی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر