مقایسه دو روش ضدعفونی تخم مرغ‌های نطفه‌دار با گازهای ازن و فرمالدئید و تاثیر آن بر روی عملکرد جوجه‌کشی
کد مقاله : 1258-MVTCONF
نویسندگان
خشایار معارفیان *1، عباس معارفیان2
1دانشکده دامپزشکی گروه علوم درمانگاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، سنندج، کردستان، ایران.
2دانشکده کشاورزی گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، البرز، ایران.
چکیده مقاله
به منظور بررسی تأثیر تیمارهای ضدعفونی کننده ازن و فرمالدئید بر پوسته تخم مرغ و تأثیر آن‌ها بر جمعیت میکروبی و آلودگی قارچی موجود بر روی پوسته تخم مرغ قبل و بعد از ضدعفونی، آزمایشی با 1500 تخم مرغ در 3 گروه 500 عددی انجام شد. اولین گروه مربوط به فرمالدئید (پرمنگنات+ فرمالدئید) با غلظت 3X بود. فرمالدئید تولید شده 20 دقیقه بر روی تخم‌مرغ‌ها اعمال شد. برای دومین گروه، گازدهی ازن در غلظت 5 ppm به مدت 20 دقیقه اعمال شد. گروه سوم نیز گروه کنترل منفی(شاهد) بود و ضد‌عفونی روی آن صورت نگرفت. این آزمایش در 3 بستر کشت Blood agar، MacConkey agar و Sabouraud Dextrose Agar انجام شد و فاکتورهای اندازه‌گیری شامل آلودگی میکروبی، آلودگی قارچی، درصد جوجه درآوری، درصد مرگ و میر ناشی از تخم مرغ‌های انفجاری بود و نتایج با استفاده از نرم افزار Excel و SPSS 24 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که در سه روز اول انکوباسیون، ضد عفونی با فرمالدئید بصورت معناداری نسبت به ازن روی جنین اثر تخریبی داشته است. در مراحل دیگر جوجه‌کشی، تفاوت معنی‌داری مشاهده نگردید. همچنین نتایج نشان داد که جمعیت میکروبی bacillus cereus، staphylococcus epidermidis، stophylococcus suprophyticus و آلودگی قارچی بعد از ضد عفونی نسبت به گروه شاهد کمتر شده ولی تفاوت معنی‌داری بین گروه ضدعفونی شده با ازن و گروه ضدعفونی شده با فرمالدئید مشاهده نشد.
کلیدواژه ها
ضد عفونی، تخم مرغ، نطفه‌دار، جوجه در‌آوری، ازن، فرمالدئید
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر