اثرات مفید آنتی‌اکسیدان‌ها در ترکیب با رقیق‌کننده‌های انجمادی منی بر خصوصیات اسپرم نشخوارکنندگان
کد مقاله : 1238-MVTCONF
نویسندگان
علی مسیب زاده *1، ثمین حیدرزاده1، ابوالفضل حاجی بمانی2
1دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی دانشگاه تبریز
2هیئت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز
چکیده مقاله
امروزه دامپروری یکی از بخش‌های اصلی است که به صنعت تبدیل شده است و به دلیل افزایش نیاز جوامع بشری با افزایش روز افزون جمعیت، مورد توجه ویژه می‌باشد. استفاده از تکنیک تلقیح مصنوعی می‌تواند باعث بهبود کیفیت گوشت و شیر شود. تلقیح مصنوعی یکی از بهترین و سریع‌ترین تکنیک‌ها برای بهبود کارایی تولید مثل است. با این حال، مشکل اصلی این روش تولید مثلی، کاهش کیفیت مایع منی در هنگام انجماد و ذوب است. تولید گونه‌های فعال اکسیژن (ROS) در طی فرایند انجماد مانع از تحرک اسپرم‌ها می‌شود. ROS با شروع اکسیداسیون لیپیدی غشاهای زیستی، زنده‌مانی را کاهش می‌دهند. بنابراین برای به حداقل رساندن این آسیب، آنتی‌اکسیدان‌ها به عنوان رقیق کننده طی فرایند انجماد در برابر اکسیداسیون غشاهای زیستی استفاده می‌شوند. آنتی‌اکسیدان‌های زیادی برای مقابله با مشکلاتی که در حین انجماد رخ می‌دهند استفاده می‌شوند. از جمله آنتی‌اکسیدان‌های رایج مورد استفاده ویتامین C و E می‌باشند که آنتی‌اکسیدان‌های اصلی نیز هستند و به طور طبیعی در مایع منی پستانداران وجود دارند که غلظت درون سلولی ROS را تنظیم کرده و از اسپرم در برابر پراکسیداسیون لیپیدی (LPO) حفاظت و یکپارچگی بهتری را برای غشای پلاسمایی و میتوکندری ایجاد می‌نمایند؛ همچنین قابلیت تحرک سریع برای اسپرم پس از انجماد و ذوب را نیز فراهم می‌کنند. در این مقاله نتایج پاره‌ای از آزمایش‌های صورت گرفته در مورد اثرات مفید آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند ویتامینC و E در ترکیب با رقیق کننده‌های انجمادی منی بر خصوصیات اسپرم مورد مطالعه قرار گرفته است.
کلیدواژه ها
دامپروری، تلقیح مصنوعی، ROS، LPO، اسپرم
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر