مقایسه ویژگی های مکانیکی فیلم ژلاتین حاصل از پوست سر گاو با ژلاتین تجاری |
کد مقاله : 1209-MVTCONF |
نویسندگان |
سها خدابخشی *1، بهناز بازرگانی گیلانی2، عاطفه شریفی راد3 1دانشجو کارشناسی ارشدرشته بهداشت وکنترل کیفی مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه بوعلی سینا همدان 2دانشگاه بوعلی سینا 3دکتری ژنتیک مولکولی مرکز رشد دانشگاه بوعلی سینا همدان |
چکیده مقاله |
ژلاتین به دلیل خواص مناسب تشکیل فیلم، می تواند به عنوان یک ماده زیست تخریب پذیر در بسته بندی مواد غذایی استفاده شود. هدف از این تحقیق، استخراج ژلاتین از پوست سر گاو (به عنوان ضایعات کشتارگاه دام) و سپس ساخت فیلم خوراکی به روش ریخته گری و همچنین مقایسه خصوصیات مکانیکی آن با نوع تجاری ژلاتین است. بعد از استخراج ژلاتین از پوست سر گاو تهیه شده از کشتارگاه و نیز خریداری ژلاتین تجاری، فیلم های 4 درصد از هر کدام از ژلاتین ها ساخته شد. ارزیابی خصوصیات ازدیاد طول (Elongation at Break) و مقاومت در برابر تغییر شکل (Youngs Modulus) با استفاده از دستگاه بافت سنج انجام شد. طبق نتایج به دست آمده، نمونه های فیلم حاصل از ژلاتین پوست سر گاو (EBG) در فاکتور مقاومت در برابر تغییر شکل، تفاوت معناداری (p≤0.05) با فیلم حاصل از ژلاتین تجاری BG)) داشتند. این میزان برای فیلم حاصل از ژلاتین استخراج شده برابر با 7/560 مگاپاسکال و برای فیلم حاصل از ژلاتین تجاری برابر با 67/40 مگاپاسکال اندازه گیری شد. در مورد فاکتور ازدیاد طول نیزدو نمونه فیلم تفاوت معنا داری (p≤0.05) با یکدیگر داشتند. این میزان برای فیلم ژلاتین حاصل از پوست سر گاو برابر با39/4 درصد و فیلم حاصل از ژلاتین تجاری برابر با9520/0درصد اندازه گیری شد. نتایج مطالعه نشان داد که فیلم های ژلاتین استخراج شده از پوست سر گاو به عنوان پسماند کشتارگاهی، خصوصیات مکانیکی مناسب تری در مقایسه با ژلاتین تجاری و می تواند به عنوان یک منبع مقرون بصرفه ژلاتین در نظر گرفته شود. |
کلیدواژه ها |
استخراج ژلاتین، ژلاتین پوست سر گاو، ژلاتین تجاری، فیلم خوراکی، خصوصیات مکانیکی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی |