بررسی خاصیت ضد باکتریایی موکوس در گلخورکماهی (Valenciénnes, 1837 ) Boleophthalmus dussumieri |
کد مقاله : 1203-MVTCONF |
نویسندگان |
اعظم مکی پور *1، اشرف جزایری2، اسماعیل داراب پور3، عباس صادقی4 1دانشجو 2استادیار، زیست جانوری، دانشکده علوم دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان 3استادیار، میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران ، خوزستان 4دکتری تخصصی، دامپزشکی گرایش جنین شناسی و آناتومی، دانشگاه شهید چمران اهواز |
چکیده مقاله |
گونههای مختلف ماهی بهعلت اختلاف در کیفیت و کمیت پروتئینها و آنزیمهای موجود در موکوس دارای، فعالیت ضدباکتریایی متنوعی هستند. ماهی Boleophthalmus dussumieri یکی از گونههای گلخورک است که طبق مطالعات گذشته از خور موسی گزارش شده است. با توجه به اینکه تاکنون مطالعهای در زمینهی فعالیت ضد میکروبی موکوس این گونه گزارش نشده است، بنابراین هدف این پژوهش بررسی اثر ضدباکتریایی موکوس ماهی B. dussumieri علیه 3 سویه باکتری استاندارد (Escherichia coli (ATCC 25922) ، Acinetobacter baumannii (ATCC BAA-747) ، Bacillus subtillis (ATTC 6633)) و 3 سویه باکتری کلینیکی (Escherichia coli ، Acinetobacter baumannii، Bacillus anthraci) بود. بعد از تهیه عصاره آبی موکوس، اثر ضدباکتریایی آن در چهار غلظت 25، 50، 100 و 200 میلیگرم بر میلی لیتر به روش انتشار دیسک بررسی شد. دادهها با استفاده از نرمافزار 21 SPSS و آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تمامی باکتریها نسبت به عصاره موکوس حساس بودند و هالهی عدم رشد بین باکتریهای مختلف دارای اختلاف معنیدار (P<0/05) بود. همچنین مشخص شد که باکتریهای گرممثبت با میانگین هالهی عدم رشد 12 میلیمتر نسبت به باکتریهای گرم منفی با میانگین هالهی عدم رشد 9 میلیمتر حساسیت بیشتری در برابر عصارهی موکوس پوست ماهی B. dussumieri نشان دادند. نتیجههای این پژوهش نشانداد که موکوس پوست ماهی Boleophthalmus dussumieri دارای اثرضدمیکروبی بوده و قابلیت حذف عاملهای بیماریزا در شرایط آزمایشگاهی را دارد. |
کلیدواژه ها |
گلخورک، خور موسی، فعالیت ضد میکروبی، موکوس، Boleophthalmus dussumieri |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |