اثر تجویز عصاره شیرین بیان بر میزان آب مصرفی جوجه های گوشتی راس
کد مقاله : 1194-MVTCONF
نویسندگان
امین راه داری1، فرشید حمیدی *2
1دانشجوی دکتری تخصصی- فیزیولوژی دامپزشکی- دانشکده دامپزشکی- دانشگاه فردوسی مشهد- استان خراسان رضوی
2Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده مقاله
شیرین‌بیان با نام علمی Glycyrrhiza glabra یک گیاه چندساله از خانواده بقولات (Fabaceae) است. شیرین بیان به عنوان یک افزودنی طبیعی در تغذیه جوجه‌های گوشتی مورد توجه قرار گرفته است. تا کنون بیش از ۴۰۰ ترکیب شیمیایی از انواع مختلف شیرین‌بیان شناسایی شده است. گزارش‌های اولیه از استفاده دارویی شیرین‌بیان به آشوریان، مصریان، چینی‌ها و هندوها بازمی‌گردد. در کتاب "قانون" ابن‌سینا، شیرین‌بیان به عنوان دارویی برای درمان بیماری‌های تنفسی ذکر شده است و معتقد است که باعث صاف شدن و حذف گرفتگی‌های صدا می‌شود. این گیاه دارای ویژگی‌های آرام‌بخش و ضد‌ترشح بوده و منجر به تسریع در حل و دفع مواد مخاطی در بیماری‌هایی مانند زکام و سایر بیماری‌های بخش‌های بالایی دستگاه تنفس می‌شود. همچنین، در داروهای ضد‌سرفه نیز استفاده می‌شود. همچنین، گزارش‌هایی درباره استفاده از شیرین‌بیان در معالجه زخم‌هایی که احتمالاً ناشی از تحریک ترشح بزاق هستند، وجود دارد. در صنایع دارویی، شیرین‌بیان به‌عنوان یک پوشاننده برای طعم‌های تلخ داروها و برای افزودن طعم و حفظ رطوبت به انواع تنباکوها استفاده می‌شود. مطالعات مختلف نشان داده‌اند که مکمل‌سازی جیره غذایی جوجه‌های گوشتی با عصاره شیرین بیان می‌تواند تأثیرات مثبتی بر عملکرد رشد، اشتها، و سلامت عمومی آن‌ها داشته باشد. تحقیقات نشان داده‌اند که افزودن عصاره شیرین بیان به آب آشامیدنی یا جیره غذایی جوجه‌های گوشتی می‌تواند منجر به افزایش وزن بدن، بهبود نسبت تبدیل خوراک (FCR)، و افزایش مصرف خوراک شود.
کلیدواژه ها
شیرین بیان، اخذ آب، جوجه های گوشتی، تزریق درون بطنی مغزی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی