کاربرد اسانس ها و عصاره های گیاهی به عنوان نگهدارنده آبزیان در زنجیره سرد |
کد مقاله : 1185-MVTCONF |
نویسندگان |
فاطمه خان احمدی *1، مهیار یوسفی سیاه کلرودی1، پرستو محبی درخش2 1دانشکده دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران 2موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور،سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران |
چکیده مقاله |
ماهی جزو محصولات با میزان بالای اسیدچرب غیراشباع مستعد فساد اکسایشی می باشد. با توجه به ممنوعیت استفاده از آنتی اکسیدان های سنتزی در نگهداری مواد غذایی و تمایل مصرف کنندگان به استفاده از محصولات عاری از ترکیبات آنتی اکسیدانی سنتزی استفاده از عصاره های گیاهی به عنوان ترکیبات دارای خواص اکسیدانی و ضدباکتریایی ضدمیکروبی مورد توجه قرارگرفته است. آنچه که در نگهداری آبزیان دارای اهمیت می باشد کاهش روند فساد و اکسیداسیونی چربی ها می باشد. استفاده از عصاره های گیاهی علاوه بر کاهش سرعت اکسیداسیون و فساد میکروبی خطرات ناشی از نگهدارنده های مصنوعی را در پی ندارد. ماهیان حتی در دمای پایین نگهداری نیز ممکن است با فساد باکتریایی مواجه باشند. در نتیجه فعالیت باکتریایی، ترکیبات فرار با وزن ملکولی پایین تولید می شوند. این ترکیبات به طور معمول سولفید هیدروژن، تری متیل آمین و آمونیاک بوده، که عامل نامطلوب شدن گوشت، تشدید بوی نامطبوع و بیمزه شدن ماهی در طی زمان نگهداری می باشند ترکیبات فنولی موجود در عصاره های گیاهی مسئول خواص ضدمیکروبی آن ها هستند، همچنین ترکیبات فنولی موجود در گیاهان یکی از بهترین منابع آنتی اکسیدان های طبیعی است. اثر ضد اکسیداسیونی عصاره های گیاهان آقطی، بومادران، نعناع فلفلی، پونه، ضایعات انار، رزماری و گیاه خوشاریزه و اسانس های برگ نارنج، گیاه مرزنجوش، دارچین به عنوان نگهدارنده و موثر در کاهش سرعت فساد میکروبی و اکسیداسیون چربی های فیله ماهیان مختلف به اثبات رسیده است. |
کلیدواژه ها |
اسانس، عصاره، گیاهی، نگهدارنده، آبزیان |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |