بررسی علل عمده ضبط لاشه‌های طیور در کشتارگاه‌های صنعتی استان مازندران در سال 1402
کد مقاله : 1173-MVTCONF
نویسندگان
شهره عالیان سماک خواه *1، مسعود رحمانی2
1استادیار اپیدمیولوژی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران
2گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران
چکیده مقاله
هدف از این تحقیق تعیین علل عمده ضبط لاشه‌های طیوردر کشتارگاه صنعتی استان مازندران در سال 1402 می‌باشد. در سال 1402 میزان کشتار مرغ گوشتی 44347653 قطعه، میزان کشتار مرغ تخم گذار 117209 و میزان کشتار مرغ مادر 1320603 قطعه بود که از این تعداد، 703325 قطعه (59/1 %) مرغ گوشتی، 4926 قطعه (2/4 %) مرغ تخم گذار و 658 قطعه (05/0 %) مرغ مادر از کل کشتار، به علل مختلف حذف و ضبط گردیده است. تعداد موارد حذفی به علل مختلف به ترتیب از درصد کم به زیاد شامل 98 لاشه (0.01%) به علت سل مرغی، 6852 لاشه (0.97%) به علت سینویت و آرتریت، 9856 لاشه (1.39%) به علت مسمومیت، 18652 لاشه (2.63%) به علت آلودگی ثانویه، 22587 لاشه (3.19%) به علت عفونت تنفسی، 25631 لاشه (3.62%) به علت سپتی سمی، 32458 لاشه (4.58%) به علت تومور (لوکوز، لنفوئید و مارک)، 49852 لاشه (7.03%) لاشه پخته و حرام شده، 112563 لاشه (15.88%) به علت کبودی و ضربه ، 214003 لاشه (30.19%) به علت لاغری مفرط و 216357 لاشه (30.52%) به علت آسیت، پروتونیت و ... بود.
نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که میزان حذف لاشه و ضرر و زیان اقتصادی مرتبط با ضبط لاشه‌ها در مرغ تخم گذار بیشتر بوده است که دلیل آن سن بیشتر این طیور و نگهداری طولانی مدت آن‌ها می‌باشد. بیشترین موارد حذف به دلیل آسیت و پروتونیت و لاغری مفرط و کبودی لاشه است. بنابراین بهبود برنامه‌های پیشگیری و کنترلی بیماری‌ها در سطح مزارع گوشتی و رعایت اصول امنیت زیستی ضروری به نظر می‌رسد.
کلیدواژه ها
طیور، ضبط، لاشه، کشتارگاه، مازندران
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی