تاثیرات آنتی اکسیدانی ویتامین E و Cدر جیره غذایی بر زندهمانی اسپرم (زنده و مرده) خروس در زمانهای 0، 6، 12، 24 و 48 ساعت پساز اسپرم گیری |
کد مقاله : 1100-MVTCONF (R1) |
نویسندگان |
امیر عباس دارستانی *1، کاظم کریمی2 1دکتری دامپزشکی علوم تحقیقات تهران 2دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین دکترای تغذیه دام و طیور |
چکیده مقاله |
این مطالعه با هدف بررسی و تعیین تأثیر آنتیاکسیدانی ویتامینهای Eو Cو برهمکنش آنها با افزایش سطح g/kg2 در ترکیبات جیره غذایی بر ویژگیهای اسپرم خروس بومی ورامین و ارزیابی منی صورت گرفت. تعداد 36 قطعه خروس به 12 گروه 3 تایی(بهطور کلی 4 تیمار، هر تیمار 3 تکرار) تقسیم و به مدت 26 روز هر یک از 4 تیمار(9 قطعه خروس) با جیره مخصوص حاوی ویتامینهای (g/kgE2، g/kgC2، g/kgE2+g/kgC2) و گروه شاهد تغذیه شدند. اسپرمگیری، با روش مالش شکمی انجام شد. پارامترهای بررسی شده اسپرم (نگهداری در دمای 5 درجه سانتیگراد) شامل: اسپرم زنده، مرده، در زمانهای(ساعات) 0، 6، 12، 24، 48، بودند. تجزیه و تحلیل دادههای این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی و با استفاده از رویة GLM نرمافزار کامپیوتری20Spss انجام پذیرفت. برای مقایسه میانگین صفات که در آزمون آنالیز واریانس معنیدار شده بودند، بر اساس آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال 5 درصد(05/0>P) بهره گرفته شد. نتایج آزمون آماری در مورد میانگین دادههای حاصل از آزمایشهای انجام شده در زمانهای مختلف نشان داد که تفاوت معنیداری(01/0P<) بین گروه شاهد با 3 گروه آزمایشی دیگر وجود دارد. به نظر میرسد افزایش ویتامینE تا سطح g/kg2 در جیره غذایی در بهبود وضعیت پارامترهای اسپرم خروس بومی ورامین مؤثرتر از دیگر گروههای آزمایشی است. بنابراین تجویز آن در جیره، جهت بهبود وضعیت اسپرم و بهبود تلقیح مصنوع در طیور پیشنهاد میشود. |
کلیدواژه ها |
آنتی اکسیدان، ویتامین C، ویتامین E، اسپرم، منی، خروس |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی |