تاثیرات آنتی اکسیدانی ویتامین E و Cدر جیره غذایی بر زنده‌مانی اسپرم (زنده و مرده) خروس در زمان‏های‏ 0، 6، 12، 24 و 48 ساعت پس‏از اسپرم گیری
کد مقاله : 1100-MVTCONF (R1)
نویسندگان
امیر عباس دارستانی *1، کاظم کریمی2
1دکتری دامپزشکی علوم تحقیقات تهران
2دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین دکترای تغذیه دام و طیور
چکیده مقاله
این مطالعه با هدف بررسی و تعیین تأثیر آنتی‏اکسیدانی ویتامین‏های Eو Cو برهم‏کنش آنها با افزایش سطح g/kg2 در ترکیبات جیره غذایی بر ویژگی‏های اسپرم خروس بومی ورامین و ارزیابی منی صورت گرفت. تعداد 36 قطعه خروس به 12 گروه‏ 3 تایی(به‏طور کلی 4 تیمار، هر تیمار 3 تکرار) تقسیم و به مدت 26 روز هر یک از 4 تیمار(9 قطعه خروس) با جیره مخصوص حاوی ویتامین‏های (g/kgE2، g/kgC2، g/kgE2+g/kgC2) و گروه شاهد تغذیه شدند. اسپرم‏گیری، با روش مالش شکمی انجام شد. پارامترهای بررسی شده اسپرم (نگه‏داری در دمای 5 درجه ‏سانتی‏گراد) شامل: اسپرم زنده، مرده، در زمان‏های(ساعات) 0، 6، 12، 24، 48، بودند. تجزیه و تحلیل داده‏های این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی و با استفاده از رویة GLM نرم‏افزار کامپیوتری20Spss انجام پذیرفت. برای مقایسه میانگین صفات که در آزمون آنالیز واریانس معنی‏دار شده بودند، بر اساس آزمون چند دامنه‏ای دانکن در سطح احتمال 5 درصد(05/0>P) بهره گرفته شد. نتایج آزمون آماری در مورد میانگین داده‏های حاصل از آزمایش‏های انجام شده در زمان‏های مختلف نشان داد که تفاوت معنی‏داری(01/0P<) بین گروه شاهد با 3 گروه آزمایشی دیگر وجود دارد. به نظر می‏رسد افزایش ویتامینE تا سطح g/kg2 در جیره غذایی در بهبود وضعیت پارامترهای اسپرم خروس بومی ورامین مؤثرتر از دیگر گروه‏های آزمایشی است. بنابراین تجویز آن در جیره، جهت بهبود وضعیت اسپرم و بهبود تلقیح مصنوع در طیور پیشنهاد می‏شود.
کلیدواژه ها
آنتی اکسیدان، ویتامین C، ویتامین E، اسپرم، منی، خروس
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی