تعیین درصد عضله اسکلتی در فرآورده ناگت مرغ با استفاده از بافت‌شناسی و نرم‌افزار Image J
کد مقاله : 1078-MVTCONF
نویسندگان
آریا سیفی نهاوندی *1، آذین بیرانوند2، بهمن یاروری3، محمدرضا پژوهی الموتی4، علی کلانتری حصاری5، محمد بابائی6
1دانشجو
2گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
3گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
4گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آن
5استادیار گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
6استادیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده مقاله
با توجه به افزایش مصرف فرآورده‌های گوشتی در سال‌های اخیر، روش‌های بررسی کیفیت این محصولات نیز مورد توجه قرار گرفته است. هدف مطالعه حاضر، بررسی توان آزمون بافت‌شناسی و نرم‌فزار Image J در سنجش میزان عضلات اسکلتی در فرآورده ناگت مرغ بود. برای این کار تعداد 10 نمونه فرآورده ناگت مرغ با میزان دقیق عضلات اسکلتی به‌کار رفته در تولید آن توسط شرکت پروتئین گستر سینا آماده و به آزمایشگاه بافت‌شناسی دانشکده دامپزشکی دانشگاه بوعلی سینا منتقل شد. محصولات کدبندی شدند.
سپس نمونه‌برداری براساس استانداردهای ملی ایران 9868 و 6103 انجام و جهت تثبیت به‌مدت 24 الی 48 ساعت در داخل محلول فرمالین 10 درصد بافری قرار گرفتند. پس از تثبیت، نمونه‌ها وارد مراحل پاساژ بافتی (آبگیری، شفاف سازی با گزیلول و آغشتگی به پارافین) شده و سپس بلوک‌های پارافینی تهیه شدند. از بلوک‌های حاصل برش‌هایی با ضخامت 7-5 میکرومتر تهیه و با استفاده از روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگ‌آمیزی شدند. لام‌ها پس از خشک شدن توسط دستگاه اسکنر لام ثبت و تصاویر حاصل به وسیله نرم‌افزار ImageJ/FIJI (V. 1.53c) مورد آنالیز تصویری قرار گرفت. با استفاده از نرم‌افزارهای آماری، نتایج حاصل با میزان درصد اعلامی توسط کارخانه مقایسه گردید. نتایج نشان‌دهنده عدم اختلاف معنی‌دار نتایج به دست آمده از آنالیز تصویری با میزان اعلامی توسط کارخانه سازنده فرآورده ناگت مرغ بود (p > 0.05). از این رو می‌توان چنین نتیجه‌گیری کرد که استفاده از روش بافت شناسی و آنالیز تصویری با استفاده از نرم‌افزار Image J توان سنجش میزان عضلات اسکلتی در فرآورده ناگت مرغ را دارد.
کلیدواژه ها
بافت‌شناسی، ناگت مرغ، Image J ، فرآورده گوشتی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی